Etappes

Etappes van het LudgerPad

Het Ludger wandelpad is verdeeld in 12 etappes voor de hoofdroute en 6 extra etappes. Hieronder staat de indeling. De etappes zijn vaak kort. De meeste wandelaars zullen daarom twee of drie etappes combineren. Bijna alle routes beginnen en eindigen in de buurt van een bushalte of station. Dat kan wel een belbus zijn, zoals bij de Grote Steen of een buurtbus zoals in Wichmond, Halle, Mariënvelde en Zieuwent.

Inmiddels is het Ludgerpad bewegwijzerd. Er is nu geen routebeschrijving nodig. Langs de route staan enkele informatieborden. Maar veruit de meeste informatie is te vinden in een wandelboekje. Ook prettig als je vooraf graag wil weten waar je uit komt. Het Ludgerpad boekje is voor € 5,95 bij een aantal VVV’s in de Achterhoek te koop. Eventueel kan het ook besteld worden met een mail aan e.ivens@ludgerkring.nl. Inclusief verzending kost het dan € 10,50.

Het gehele Ludgerpad is ook beschikbaar als gpx bestand voor gebruik op de mobiele telefoon. Voor het downloaden van alle gpx bestanden druk op Ludgerpad.zip.


De wandelroute over het Ludgerpad. Paars is de hoofdroute, geel de nevenroutes.

Hieronder staan de wandeletappes opgesomd. Door op de naam van een route te klikken, komt u op een pagina met de beschrijving van de route. Tevens ziet u dan een kaartje van die route.

In de routebeschrijvingen en op de kaartjes is een aantal afkortingen gebruikt met de volgende betekenis:
B = bushalte, C = café restaurant of snackbar, H = hotel of B&B, K = kampeerplaats,
L = Ludgerplek, LA = linksaf, M = museum, P = parkeerplaats, Z = zitplaats.

1. Zutphen – Den Elter (6,8 km)
2. Den Elter – Wichmond (3,7 km)
3. Wichmond – Hengelo Gld (8,7 km)
4. Hengelo Gld – Zelhem (8,7 km)
5. Zelhem – Slangenburg (8,7 km)
6. Slangenburg – Halle (7,7 km)
7. Halle – Mariënvelde (5,7 km)
8. Mariënvelde – Zieuwent (5,0 km)
9. Zieuwent – Lichtenvoorde (7,1 km)
10. Lichtenvoorde – Aalten (10,5 km)
11. Aalten – Grote Steen (11,6 km)
12. Grote Steen – Burlo (8,7 km)
13. Grote Steen – Winterswijk (9,3 km)
14. Slangenburg – Doetinchem (8,6 km)
15. Willibrordsabdij – Doetinchem (7,5 km)
16. Zelhem – Halle (8,2 km)
17. Halle – De Radstake (6,2 km)
18. De Radstake – Aalten (9,2 km)
19. Fietsetappes 1, 2 en 3: Zutphen – Winterswijk (34+32+33 km)

De drie fietsetappes volgen grotendeels het wandelpad, maar dan van station naar station. Omdat u in Burlo niet op de trein kunt stappen eindigt de laatste etappe in Winterswijk waar dat wel kan. De fietsers kunnen ook gebruik maken van gpx bestanden. Voor het downloaden van alle gpx bestanden voor de fietsers druk op LFpad.zip.

Rode etappes op het kaartje zijn voor fietsers, vaak ook voor wandelaars. De paarse etappes zijn alleen voor de wandelaars.