Etappes

Etappes van het LudgerPad

Het Ludger wandelpad is verdeeld in 12 etappes voor de hoofdroute en 6 extra etappes. Hieronder staat de indeling. De etappes zijn vaak kort. De meeste wandelaars zullen daarom 2 of drie etappes combineren. Bijna alle routes beginnen en eindigen in de buurt van een bushalte of station. Dat kan wel een belbus zijn, zoals bij de Grote Steen of in Halle, Mariënvelde en Zieuwent.

Inmiddels is het Ludgerpad bewegwijzerd. Er is nu geen routebeschrijving nodig. Omdat op enkele plaatsen nog wel een pijltje ontbreekt, is het wel handig dat je een wandelboekje hebt. Dat boekje is ook prettig omdat er veel plaatsen die je passeert worden toegelicht. Het Ludgerpad boekje is inmiddels te koop voor € 5,95 bij een aantal VVV’s in de Achterhoek. Eventueel kan het ook besteld worden met een mail aan e.ivens@ludgerkring.nl. Inclusief verzending kost het dan € 10,50.

De bewegwijzering van de etappes 1, 2 en 3 wijkt enigszins af van wat er gepland was. Daarom vermelden we hieronder nog de oude etappes tussen Zutphen en Hengelo Gld. Zowel de geplande oude route, als de bewegwijzerde route kun je volgen. Het gehele Ludgerpad is ook beschikbaar als gpx bestand voor gebruik op de mobiele telefoon. Voor het downloaden van alle gpx bestanden druk op Ludgerpad.zip. De gpx-bestanden van de etappes 1, 2 en 3 zijn nog van de oude (geplande) route.


De wandelroute over het Ludgerpad. Paars is de hoofdroute, geel de nevenroutes.

Hieronder staan de wandeletappes opgesomd. Door op de naam van een route te klikken, komt u op een pagina met de beschrijving van de route. Tevens ziet u dan een kaartje van die route.

In de routebeschrijvingen en op de kaartjes is een aantal afkortingen gebruikt met de volgende betekenis: B = bushalte, C = café restaurant of snackbar, H = hotel of B&B, K = kampeerplaats, L = Ludgerplek, LA = linksaf, M = museum, P = parkeerplaats, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor, Z = zitplaats.

1. Zutphen – Den Elter (6,7 km)
2. Den Elter – Wichmond (4,0 km)
3. Wichmond – Hengelo Gld (8,8 km)
4. Hengelo Gld – Zelhem (7,8 km)
5. Zelhem – Slangenburg (6,3 km)
6. Slangenburg – Halle (8,5 km)
7. Halle – Mariënvelde (5,7 km)
8. Mariënvelde – Zieuwent (4,2 km)
9. Zieuwent – Lichtenvoorde (6,1 km)
10. Lichtenvoorde – Aalten (11,6 km)
11. Aalten – Grote Steen (10,0 km)
12. Grote Steen – Burlo (8,7 km)
13. Grote Steen – Winterswijk (9,3 km)
14. Slangenburg – Doetinchem (8,4 km)
15. Willibrordsabdij – Doetinchem (7,4 km)
16. Zelhem – Halle (7,2 km)
17. Halle – De Radstake (6,5 km)
18. De Radstake – Aalten (9,2 km)
In verband met een illegale dumping van drugsafval is de route langs de Lage Wolboomsdijk (etappe 18) tijdelijk versperd. Je kunt je wandeling vervolgen via de iets zuidelijker gelegen Romienendiek (melding 19-5-2023).
19. Fietsetappes 1, 2 en 3: Zutphen – Winterswijk (34+32+33 km)

De drie fietsetappes volgen grotendeels het wandelpad, maar dan van station naar station. Omdat u in Burlo niet op de trein kunt stappen eindigt de laatste etappe in Winterswijk waar dat wel kan. De fietsers kunnen ook gebruik maken van gpx bestanden. Voor het downloaden van alle gpx bestanden voor de fietsers druk op LFpad.zip.

Rode etappes op het kaartje zijn voor fietsers, vaak ook voor wandelaars. De paarse etappes zijn alleen voor de wandelaars.