Zoals elk jaar vond er ook dit jaar een Ludgervesper plaats in de Willibrorduskerk in Vierakker. Niet geheel toevallig precies op zijn sterfdag, 26 maart. Ook was het bijzonder dat een dominee voorging in deze vesper, nl. ds. Tim Wiersum, dominee van de protestantse gemeente in Wichmond, met zijn kerk aan de Dorpsstraat. Hij ging samen voor met Marie-José Holtslag.
Voor deze vesperviering was een goedverzorgd liturgieboekje gemaakt, met de beeltenis van missionaris Ludger voorop, met in zijn hand een staf en met een gans aan zijn voeten. Een tekening die Rien Overvelde eerder heeft gemaakt. Links voor in de kerk stond het gemengde oecumenische koor van Vierakker/Wichmond, wel met veertien leden.
Aan het begin van de viering werd de reliek van Ludger in het licht gezet: Rien Overvelde en Walter Rovers staken ieder een kaars aan bij het reliek. Er was een redelijke belangstelling, zowel van katholieke als van protestantse zijde.
Ds. Tim Wiersum verzorgde de homilie. Hij maakte een vergelijking tussen een tekst van Jesaja uit het Oude Testament en de tijd van Ludger, die ook probeerde tegenstellingen te overbruggen. Ook nu zijn er tegenstellingen en spanningen, mensen die geloven en die niet geloven. Ds. Wiersum spoorde de mensen aan nog gelovig te zijn, het geloof te blijven uitdragen.
Tot slot werd het Ludgerlied gezongen, op de melodie: Dankt, dankt nu allen God.
Na afloop was er een ontspannen samenzijn, rechts achter in de kerk, waar bijna ieder gebruik van maakte. Met koffie/thee én een Ludgerkoekje. Zoals altijd verzorgd door Ria Tijssen. De koekjes met de beeltenis van missionaris Ludger erop waren gebakken door bakker Besselink uit Wichmond, voor het laatst. Want de mal ervoor is aan het slijten.
Deze Willibrorduskerk in Vierakker is sinds kort onttrokken aan de eredienst. Er zijn nog vele vragen: hoe verder? Het zou jammer zijn als de jaarlijkse Ludgerviering hier niet meer plaats zou kunnen vinden.
Treurig hoe Liudger steeds van zijn plaats wordt verjaagd. Eerst werd zijn beeltenis verwijderd bij de Ludgerus-kweekschool in Hilversum, toen werd de kapel in Muiderberg waar de heilige in de tuin was komen te staan, gesloten en werd het beeld van de heilige naar Vierakker werd verplaatst en nu lees ik, dat de kerk daar wordt gesloten. Gelukkig, dat jullie de Ludgerkring hebben en Liudger (zoals hij in zijn eigen taal heette) in ere wordt gehouden.