Achterhoekse deel van het Ludgerpad voltooid

In oktober 2008 werd het Ludgerpad geopend met een wandeling van ‘monniken’. Het wandelpad dat toen van Zutphen tot Aalten liep, volgde plekken in de Achterhoek die ons aan Ludger herinneren, zoals het Ludgerusgebouw in Vierakker, Widapa-monument in Hengelo (Gld), Ludgerkerkje in Zelhem, het beeld voor het Ludgercollege in Doetinchem, het mooie Ludgerraam in Zieuwent en de Ludgerboom in Aalten. Het pad ging en gaat uiteraard nog steeds ook langs Den Elter, waar in maart 2009 een Ludgermonument is onthuld.

Het pad werd in 2008 in boekvorm uitgebracht. Een herdruk van dat boekje uit 2011 is nog bij de Ludgerkring beschikbaar. Inmiddels zagen we mogelijkheden om veel etappes van het pad te verfraaien. Zo lopen de wandelaars door mooiere natuur en langs minder drukke wegen. Bovendien, Ludger stopte 1200 jaar geleden niet in Aalten. Hij ging door naar Westfalen en kwam in Münster en zelfs Werden terecht! Het is onze wens dat het pad doorgetrokken wordt tot Münster. Daarover zijn we in gesprek met onze Duitse vrienden. Er is daar wel al een deel van de gewenste route. Dat is de prachtig uitgevoerde Baumberger Ludgerusweg. Het Achterhoekse Ludgerpad eindigt nu net over de grens, in het dorpje Burlo.

Het vernieuwde Ludgerpad is voorlopig geheel te vinden op onze site www.ludgerkring.nl . Het bestaat uit 18 relatief korte etappes tussen 4 en 12 km. Alle etappes beginnen en eindigen bij een bushalte of treinstation. Elke etappe is in beide richtingen beschreven en voorzien van een kaartje. Bovendien zijn van het hele Achterhoekse Ludgerpad de gps-trajecten te downloaden voor gebruik op een smartphone. En per etappe is er informatie over de zaken die aan Ludger herinneren of op een andere wijze historisch interessant zijn.

We nodigen u van harte uit de website te bezoeken en enkele etappes, of het hele pad, te bewandelen. Fietsen kan ook, maar dan moet u wel zo hier en daar extra goed naar de ingetekende route op de kaartjes kijken.


Ludgerpad, hoofdroute in blauw, extra etappes groen.