Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Volgende pagina
Verplaatsing Ludgerbeeld in Zuilen.

Op donderdagmorgen 21 december 2017 werd het Ludgerbeeld dat bij de afgestoten Sint Jacobuskerk in Utrecht-Zuilen stond, door de Gemeente Utrecht bij de Ludgerkapel van het Cenakel aan de St. Willibrordusstraat in Utrecht-Zuilen geplaatst. De afdeling van de gemeente die over beeldhouwwerken gaat heeft het beeld onderhanden genomen en gereinigd en waar nodig hersteld. De gemeente heeft een fraai informatiebord laten maken dat bij het beeld is geplaatst. De tekst en de afbeelding zijn door Arnold Rog aangeleverd.
Hiernaast een detail van het beeld toen het nog bij de Sint Jacobuskerk stond.


Aan deze geschiedenis is nog een bijzondere paragraaf toe te voegen. Recentelijk kwamen Arnold Rog en Koos Smits samen in het kerkje van Oud-Zuilen, naar alle waarschijnlijkheid gebouwd op het geboortehuis van Ludger. De gelegenheid was een middagexcursie voor alle pastorale teams van het vicariaat Utrecht. De excursie leidde door het kasteel van de beroemde Belle van Zuilen, een prachtig kasteel gebouwd waar voorheen een eenvoudige kasteeltoren stond.

Bij de excursie vroeg ik aan de gidsen, wat St. Liudger met kasteel Zuylen te maken had. Geen idee! neen, geen idee. Met gloeiende oren luisterden zij naar de geschiedenis, die Arnold Rog zo mooi aan de vergetelheid ontrukt heeft: Dat het eerste kasteel gebouwd was door de heren van Zuylen, afkomstig uit Duitsland, die uit devotie tot St. Liudger hier bij zijn geboortehuis ook een kasteel wilden hebben, net zoals zij dat in Duitsland hadden in Werden bij Essen, waar St. Liudger begraven ligt. Dat alle huizen, families, kastelen, landgoederen, alle plaatsen met het Zuylen-wapen (3 zuiltjes) allemaal te danken zijn aan de Duitse familie von Sülen, zoals het sprookjesachtige kasteel Haarzuilens, Zuylenstein te Leersum.