Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Volgende pagina
Ludger Brummelaar, 1926-2017.

Er zijn niet zoveel mensen in Nederland met de voornaam Ludger. Emeritus-priester Brummelaar was er een van en hij was trots op die naam. Vrijdag 8 december was in Achterveld, waar hij woonde, de eucharistieviering ten uitvaart. Namens de Ludgerkring OG was daarbij aanwezig Walter Rovers. De afgelopen jaren heeft pastor Brummelaar steeds meer belangstelling voor Ludger gekregen en getoond. Zo was hij regelmatig aanwezig bij Ludgervieringen, zoals in Vierakker en Aalten. Ook vorig jaar, zondag 26 maart, was hij nog in Aalten bij de jaarlijkse Ludgerviering, die geleid werd door Hans de Graaf, lid van de Ludgerkring.

Op de foto de priesters Brummelaar, Pauw en Willems, Vierakker 2009.

De naam Ludger kwam voor hem “uit de lucht” vallen. Bij zijn doop moest er een naam voor hem gevonden worden. De dienstbode van het gezin keek op de kalender en zag dat het de feestdag was van Ludger, 26 maart. Zijn vader vond het goed, maar zei: ik noem hem wel Gerard. En zo heette hij lange tijd, totdat hij, toen hij wat ouder werd, de naam Ludger ging gebruiken voor zichzelf. Hij was blij en trots met die naam, zoals ook wel bleek uit de betrokkenheid bij de Ludgerkring.

Na zijn emeritaat in 1991 is Ludger actief gebleven. Tot het laatst toe: tweemaal per week ging hij zwemmen en enkele keren per week ging hij voor bij vieringen in tehuizen. Ook bleef hij tot het laatst toe fietsen. Dat is hem fataal geworden, althans bij het fietsen is hij gevallen. Het was zijn laatste tocht bij leven. Men denkt daarbij aan een herseninfarct. Op zich bijzonder, dat iemand op zijn leeftijd, 91 jaar, nog zo gebruik maakt en kan maken van een fiets.

Vrijdag 8 december is er afscheid van hem genomen, in een volle parochiekerk St. Jozef in Achterveld, waarbij veel mensen uit Achterveld waren en ook veel emeriti-priesters. Pastor Brummelaar was lid van een club emeriti-priesters, die zich “de antiekbeurs” noemde. Ook een zoon van de dienstbode uit 1926 was aanwezig, die indertijd de naam had voorgesteld. Een neef, met eenzelfde naam Ludger, sprak een in memoriam uit. Dienstbaarheid en hartelijkheid waren het meest kenmerkend voor de overledene. Het bleek dat hij in zijn familie erg gewaardeerd werd.

De viering werd geleid door hulpbisschop Herman Woorts, geassisteerd door vicaris Cornelissen en pastoor Zemann. Mgr. Woorts memoreerde daarbij dat hij na zijn geboorte was gedoopt door Ludger Brummelaar, die in die tijd de pastoor was van zijn parochie in Diepenheim.

De begrafenis was op de begraafplaats Onze Lieve Vrouw in Amersfoort, waar hij is begraven in het priestergraf, waar priesters vanaf 1828 zijn begraven, waarvan de namen in steen zijn gegraveerd, nu bijna 50. Zo komt ook zijn naam daar op. Daarna was er een drukbezochte samenkomst in het “Bergpaviljoen”, ook aan de Utrechtseweg in Amersfoort.