Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Volgende pagina
Ludgerdag

Zaterdag 17 juni heeft een groepje mensen uit onze parochie (Vierakker, Hengelo en Zelhem) een reis gemaakt naar plaatsen in Duitsland waar Ludger zijn sporen heeft achtergelaten. Na een kort bezoek aan het Benedictijner klooster in Gerleve, ging de tocht naar Billerbeck. Na een heerlijke lunch (Kaffee mit Torte) ging de reis verder naar Essen-Werden in het Ruhrgebied.


In Billerbeck staat een grote Ludgerdom, met erin zijn sterfkapel. We werden ontvangen door Frans Becks, die heel veel wist van de geschiedenis. Hij liet ons ook de Johanneskerk zien, waar we op de klokkenzolder zagen hoe de koster de grote klokken in beweging bracht, met beide handen en een voet ! Daar moest op gedronken worden ! In een klein “heilig” kastje stond de nodige drank. Ook gingen we nog even langs de Ludgerbron.

Volgens een legende zouden de boeren in die streek ten tijde van Ludger geklaagd hebben over de overlast van de ganzen op het land, die het jonge koren tot hun voedsel namen. Ludger zou zo’n gans in de grond gestoken hebben, om de andere ganzen te laten schrikken. De desbetreffende gans zou een stuk verder weer uit de grond zijn gekomen en op die plaats zou een bron ontsprongen zijn, die er nog steeds is!


In Essen-Werden in het Ruhrgebied, werden we ontvangen door Rudolf Schütz, die vele jaren voorzitter was van de Kommunitas Sankti Ludgeri. Na een bezoek aan de mooie basiliek, kregen we een rondleiding in het museum, helemaal aan Ludger gewijd. Met vele waardevolle, historische documenten in schrift, maar ook het reliekenkistje, dat Ludger tijdens zijn reizen mee gedragen zou hebben. Ook stond er de schrijn, zoals die op de eerste zondag van september in de processie mee gedragen wordt. De relieken van de heilige Ludger die door het jaar bewaard worden in de crypte van de kerk, zitten tijdens de processie in die schrijn. Zo kwam Ludger ons een stuk dichterbij, nu we er meer van gezien en gehoord hebben.