Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Volgende pagina
Oude Ludgermunten.

De eerste uitgave in 2015 van de Muntkoerier, een blad voor verzamelaars van munten, is helemaal gewijd aan Karel de Grote en aan Sint Ludger. Er worden enkele munten uit de tijd van Ludger en Karel de Grote afgebeeld. Uiteraard is er zoveel mogelijk uitleg, maar na 1200 jaar is niet meer alles te achterhalen.

Het was Arnold Rog uit Utrecht, die ons vorig jaar wees op deze uitgave van de Muntkoerier. Het hele blad van 12 pagina's is netjes verzorgd. Met goede maar soms wel erg specialistische uitleg. Maar vooral met heldere afbeeldingen. Voor zover de munten niet al te ver afgesleten zijn, is de tekst goed te lezen.
Er zijn afbeeldingen van een viertal zogenaamde 'Ludgerdaalders'. En verder ook een aantal munten die gericht zijn op Karel de Grote. Bij die oude munten wordt Ludger (Luderus) wel genoemd, maar de afbeelding is steeds van de heersende keizer (zie links de kop- en muntzijde).
Er zijn ook een paar pronkdaalders afgebeeld uit 1670 en 1727 (zie de afbeelding rechts). Daar gaat het om munten uit Werden. Op die pronkdaalders staat de bisschop wel afgebeeld.
De Muntkoerier bevat ook circa 4 pagina's uitleg over wie die Ludger eigenlijk is. Daar staat voor ons uiteraard weinig nieuws bij. De overvloedig aanwezige afbeeldingen daar, komen mij allemaal bekend voor.