Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Volgende pagina
Bezoek aan Ludgerkerkje Zelhem

Nu het Ludgerkerkje op het terrein van museum Smedekinck in Zelhem staat, is het gemakkelijker het open te stellen en er gasten te ontvangen. Tijdens de openingstijden kan ook het kerkje bezocht worden. Daarnaast komen er soms groepen, ook buiten de openingstijden. Zo ook schoolklassen van basisscholen uit de gemeente.

Dinsdag 31 maart was er groep kinderen van de basisschool van Toldijk op bezoek. Er zijn dan vijf programmadelen, steeds van 20 minuten. Ze gaan naar de museumschuur, krijgen uitleg in de archeologische kamer, bezoeken het Ludgerkerkje en ze maken of een kleipotje, dat ze ook mee naar huis mogen nemen of maken een vlechtwerkje, zoals de muren van het kerkje gemaakt zijn.
Door de organisator van deze buitenschoolse activiteit, Nico van Dalfsen, wordt dan ook Ludger gevraagd zijn medewerking te geven en zo is er “Ludger-in-levende-lijve”, zoals op de foto ook te zien is. Doordat ze zo Ludger van nabij zien, komen er bepaalde vragen over hem, maar zeker ook over de tijd van vroeger. Het is verbazingwekkend welke vragen kinderen dan kunnen stellen. In het museum staat een beeld van Smoks Hanne naast de maquette van het kerkje. Er is zo mooi een brug te slaan tussen on-geloof of bij-geloof en het christelijke geloof, zoals dat rond 800 in Zelhem door Ludger is gebracht. Ze willen dan weten of een sprookje of een legende echt “waar” is. Dat geeft echt stof tot nadenken.
Vanaf april t/m oktober is het museum ook weer regelmatig open en te bezoeken: wekelijks op dinsdag t/m donderdag en elke 1-e en 3-e zondag van de maand van 13.30-17.00 uur. Het museum ligt aan de rand van Zelhem, Pluimersdijk 5, 7021 HW ZELHEM. Zie ook de website: www.museumsmedekinck.nl