Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Volgende pagina

Het Ludgerpad in de AchterhoekIn aanloop naar de herdenking van het 1200e stervensjaar van Ludger is er eind 2008 een Ludgerpadboekje verschenen. Een herdruk verscheen in 2011. Daarin was een klein aantal correcties en verbeteringen aangebracht. Nu werken we aan een grote herziening van het Ludgerpad. Die is bijna klaar. Bijna alles staat al op de website van de Ludgerkring.

De route van het Ludgerpad tussen Zutphen en Zelhem is ongewijzigd gebleven, maar van Zelhem tot Aalten is de route op veel plaatsen veranderd. Daardoor loopt u nu veel meer door de natuur of over rustige wegen. Doetinchem is nu samen met de Willibrordsabdij als een uitbreiding van de route opgenomen. Dat gaat via twee verschillende wegen zodat u er ook een rondwandeling van circa 16 kilometer van kunt maken.

Ten oosten van Aalten zijn er drie nieuwe etappes die leiden naar Winterswijk en naar Burlo. Die laatste plaats ligt in vlak over de grens in Duitsland, vrij dicht bij de Ludgerplaats Weseke. In Duitsland zijn enkele mensen bezig te bekijken of men daar de 'Ludgerweg' van Burlo kan doortrekken naar Coesfeld zodat het daar aansluit op de 'Baumberger Ludgerusweg'.

We plannen de uitgave van een nieuw wandelboekje in de tweede helft van 2021. Tot die tijd kunt u de vernieuwde informatie vinden op de website: de routebeschrijving, kaartjes van de etappes en korte beschrijvingen van de monumenten en plaatsen waar u langs komt. Op de website kunt u ook de gpx-coördinaten van de hele route downloaden. Hiermee kunt u zonder te verdwalen met de smartfone wandelen. Dat alles is gratis. En als u toch nog een boekje in de hand wilt houden: de boekjes uit 2011 zijn nog leverbaar voor € 8,00 inclusief verzendkosten.