Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Volgende pagina

Tentoonstelling van de Münsterse domschat in Museum Catharijneconvent te UtrechtAl meer dan duizend jaar lang worden in de Paulusdom van Münster kostbare voorwerpen bewaard, gemaakt van edele metalen en rijk bezet met edelstenen. Er is nu in Utrecht een tentoonstelling van een groot aantal kostbare stukken uit die kerk.


De Paulusdom werd gesticht in het jaar 805 door Ludger. Ludger was de eerste missionaris uit ons eigen land en is van 805 – 809 bisschop van Münster geweest. Ook in ons land heeft het Christendom veel aan hem te danken. Op de Veluwe en in de Achterhoek heeft hij op verschillende plaatsen een belangrijke bijdrage geleverd aan de vestiging en de verspreiding van het Christelijke geloof.
In de tentoonstelling zijn geen voorwerpen uit de tijd van Ludger te zien, maar wel latere middeleeuwse stukken, prachtig gemaakt van goud en zilver en bezet met kostbare stenen. Zo is er de beroemde, met goud beslagen Pauluskop. Deze hoofdreliekhouder dateert uit de 11de eeuw. Ook is er de oudste kokosnootreliekhouder ter wereld te zien en een rijk met edelstenen en parels versierd reliekkruis uit ca. 1100. Een bezoek aan deze unieke verzameling kunstschatten is zeker de moeite waard. De tentoonstelling is te zien van 8 maart tot en met 10 juni 2019.
Een aanrader !