Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Volgende pagina

Open Monumenten Dagen, 8 en 9 september 2018

De jaarlijkse Open Monumenten Dagen zijn een begrip geworden, sinds de invoering 32 jaar geleden. Het is een van de grootste culturele evenementen in Nederland. Met het thema “In Europa” ligt dit jaar het accent op alles wat ons in dit werelddeel aan elkaar verbindt. Het thema sluit aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed, een initiatief van de Europese Unie.


Ook in de gemeente Bronckhorst zijn diverse projecten te bezoeken: in Olburgen de St. Willibrorduskerk, in Rha de beltkorenmolen De Hoop, in Vorden de Hackforter windkorenmolen enz. In museum Smedekinck in Zelhem is een concentratie van activiteiten, waar ook de Ludgerkring intensief bij betrokken is. Een werkgroep heeft een en ander voorbereid, mensen van diverse verenigingen, zoals de Ludgerkring.


Er zijn vier thema’s gekozen:
1. Religieus verleden
2. Oorlog en vrede, m.n. 80-jarige oorlog
3. Handel en industrie, m.n. de rol en betekenis van de Hessenwegen en
4. Taal, kunst en cultuur


Deze thema’s zijn op panelen te zien, met beelden en teksten. Zo heeft ook de Ludgerking een paneel samengesteld, i.v.m. het religieuze verleden, met b.v. hoe de grenzen vroeger anders waren: tot 1561 hoorden Hengelo en Zelhem tot het bisdom Münster, waar Ludger van 805-809 (de eerste) bisschop was. Op een ander kaartje zien we welke reizen Ludger in zijn leven heeft gemaakt, hij heeft het huidige West-Europa doorkruist. Maar we zien ook iets van de Ludgertuin in Vierakker, het Ludgermonument bij den Elter en iets over de geschiedenis van het Ludgerkerkje.


Ook dit jaar wordt er weer door met name Harry Somsen een brochure gemaakt, met daarin een overzicht van alle te bezoeken objecten in het kader van de Open MonumentenDagen 2018. Dan kun je zien hoe rijk de gemeente is aan historische bouwwerken.


Ludgertochten:
Naast het Ludgerpad dat door de Ludgerkring is ontwikkeld (van Zutphen tot Aalten en verder) zijn er nog twee Ludgertochten, een voor de fiets en een naar keuze, fiets of auto.
1. De Ludgerfietstocht, 22 km., begint en eindigt bij het Ludgerkerkje bij museum Smedekinck. Het doorkruist Zelhem, maar gaat ook even langs het Widapa-monument in Hengelo.
2. De fiets/autotocht (ruim 15 km.) start bij het Ludgermonument bij Den Elter, tussen Wichmond en Zutphen. Het voert via Wichmond met daar het Ludgerusgebouw én de fraaie St. Willibrorduskerk naar Hengelo met de Willibrorduskerk, de Lambertikerk in Zelhem (“vergrote Ludgerkerk” genoemd !). Op deze laatste routebeschrijving is tevens enige uitleg gegeven over wat te zien is.
Beide routebeschrijvingen zijn ter beschikking tijdens de Open MonumentenDagen en wel in het Ludgerkerkje bij het museum.


Openingstijden van het museum en zo ook van het Ludgerkerkje tijdens de Open Monumentendagen: zaterdag 8 en zondag 9 september, van 11.00-17.00 uur. Er zijn daar dan mensen om u te ontvangen en uitleg te geven.
Door het jaar van april tot november: dinsdag- woensdag- en donderdagmiddag en de eerste en derde zondagmiddag, steeds van 13.30-17.00 uur. Van november tot april: iedere donderdagmiddag en de eerste zondag van de maand, ook steeds van 13.30-17.00 uur
Het adres van het museum Smedekinck is Pluimersdijk 5, 7021 HW ZELHEM; tel. 0314-620664.

Sinds dit voorjaar is er in het museum een audiotour. Op een eenvoudige manier kun je dan lezen én horen wat je ziet !! Ook over Ludger en over het Ludgerkerkje is er een item.