Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief
Ludger in beeld bij Zomer in Gelderland

TV-Gelderland zond in augustus 2017 weer het programma uit 'Zomer in Gelderland'. Dit keer 15 uitzendingen vanuit even zoveel plaatsen in Gelderland. Een dorp kon zich dan presenteren: wat is er te beleven, wat is er van de geschiedenis nog bekend en wat speelt er op dit moment?
De eerste uitzending was vanuit Zelhem, maandag 7 augustus, van 18.20-18.50 uur en elk uur herhaald die dag. “Ludger” werd ook gevraagd om present te zijn.


Het is een beetje een show-programma, men wil veel laten zien en horen, zonder veel diepgang, maar toch: ook Ludger kwam in het verhaal voor. Het begon met een presentatie van bestaande verenigingen van het dorp, die door een poort naar binnen kwamen. Veel mensen werden geïnterviewd , zo ook een heilige uit het dorp. Dat was een vrouw die veel voor de gemeenschap betekent en die ook veel aandacht heeft voor armoede elders op de wereld, Erna Lebbink. Later in het programma mocht Ludger zich presenteren amen met twee andere personages uit Zelhem: Smoks Hanne en de Boelekeerl.
Smoks Hanne wordt in Zelhem als heks voorgesteld. Eigenlijk is het een kruidenvrouwtje, dat genees- krachtige kruiden aanbiedt. Ze smokste door het dorp, vandaar haar naam.

De Boelekeerl heeft ook al zo’n aparte historie. Boele is een stier en een boelekeerl is eigenlijk dus iemand die met een stier langs de veeboeren gaat om de koeien te laten dekken. De legende is dat zo’n boelekeerl zich schuil zou houden in het water tussen Zelhem en Halle en dat hij kinderen in het water zou trekken. Men moest dus oppassen voor z’n boelekeerl. Er is een pad naar hem genoemd: Boelekeerlspad, zoals er ook naar Smoks Hanne een restaurant is genoemd, de Smoks aan de Markt in Zelhem.

Ook Ludger mocht optreden, samen met deze twee. Wat gekunsteld, maar Ludger kwam samen in beeld met deze personages en kreeg van de presentatrice Angelique Krüger ook enkele vragen, met name over het Ludgerkerkje in Zelhem.

Zo kregen de mensen daar en ook de mensen die het programma op TV-Gld zagen, iets van Ludger te zien en te horen. Van Ludger is er dan wel geen beeld in Zelhem, maar wel een nagebouwd kerkje bij het museum en ook een Ludgerpad, dat door Zelhem komt, vanaf Zutphen en misschien straks wel tot aan Münster.