Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Volgende pagina
Ludgerbeeldje in Deventer raadzaal.

Woensdagavond 9 maart is er een Ludgerbeeldje geplaatst in de vernieuwde raadzaal van de gemeente Deventer. Die zaal was eerder een bibliotheek met veel oude boeken. De gemeente had inwoners, verenigingen en scholen gevraagd boeken en voorwerpen aan te bieden, om die een plaats te geven in de oude schappen en kasten van die nieuwe raadzaal. Woensdag 9 maart werden die aangeboden en kregen ze meteen een plaats in een van die schappen of kasten. Namens zorginstelling Ludgerus boden Helma Kamperman Leferink en Jeannette Harink, resp. directeur/bestuurder en manager zorg, een Ludgerbeeldje aan en mochten zij dat meteen een plaats geven. Het kwam in een van de vele kasten te staan, samen met een bronzen beeldje van Titus Brandsma.

Zo hadden zich 150 mensen gemeld, veelal met boeken die te maken hadden met de historie van Deventer. Er waren zelfs boeken bij uit de 17-e eeuw, die allemaal als decor gaan dienen voor de opgeknapte raadzaal. Zelfs een boek uit 1644 met de toepasselijke titel: De rechten ende gewoonten der Stadt Deventer.
Het vernieuwde stadhuis ligt midden in het centrum, aan hetzelfde plein als de Lebu´nuskerk. Zo zijn Ludger en Lebu´nus ook nog als het ware met elkaar verbonden. Na zijn terugkeer uit York zette Ludger het missiewerk van Lebu´nus, die overleden was, in en rond Deventer voort. Dat was rond 780. Ludger herbouwde het kerkje dat door Lebu´nus was gebouwd en door de Saksen verwoest. Ludger bleef niet zo lang in Deventer. Maar zo heeft Ludger na Lebu´nus een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Deventer. Daarom is een plaats van het beeldje in de nieuwe raadzaal helemaal terecht.