Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Naar www.ludgerkring.nl
Wetenswaardigheden

Steeds weer zijn er zaken die interessant zijn te weten. Op zich geen grote gebeurtenissen, maar goed om te weten. En goed om dit in de Nieuwsbrief met u te delen.

1. Deken Alfons Willems, deken van Zele in BelgiŽ, gaat om gezondheidsredenen zijn parochie verlaten. We hebben al enkele jaren goed contact met hem. Als er i.v.m. Ludger daar iets georganiseerd wordt, worden wij steevast uitgenodigd. En hij was vaker hier, b.v. bij de onthulling van het monument. Het afscheid is zondag 29 december. Naar verwachting zullen enkele mensen van hier daarbij aanwezig zijn. Hij krijgt een benoeming elders. We hopen via hem en/of via de nieuwe pastoor of deken contact met Zele te houden. Zele is al heel lang verbonden met Ludger. Daarom is daar een Ludgerparochie ontstaan en ruim 300 jaar geleden is daar de fraaie Ludgeruskerk gebouwd.

2. Sinds kort ligt er in het Ludgerusgebouw (foto) naast de kerk in Wichmond een documentatiemap over Ludger. Als mensen daar wat komen drinken, kunnen ze zich zo gemakkelijk oriŽnteren op wie de naamgever van het gebouw is en wat hij voor deze streek heeft betekend. Job de Gelder heeft een reader gemaakt over Ludger; deze wordt er aan toegevoegd.

3. Dit voorjaar is er in Nederland een derde Ludgerparochie gekomen. Naast de Ludgerparochie in Aalten e.o. en naast de Ludgerusparochie in Utrecht, is er nu ook een Heilige Liudgerparochie in het bisdom Groningen-Leeuwarden, nl. in en rond Delfzijl en Appingedam. Ook Wehe den Hoorn hoort erbij; niet toevallig dat daar al een beeld van Ludger in de kerk staat.

4. Het monument bij den Elter in Zutphen verdient meer aandacht en zorg. Het groen rond het monument krijgt tweemaal per jaar de nodige aandacht, dankzij enkele leden van de Ludgerkring. Het monument zelf is toe aan een poetsbeurt. Smederij Besselink gaat dat invullen. Maar waar we al langer zorg over hebben, is een bord met enige uitleg over het monument. Nu is dat provisorisch ingevuld. De bedoeling is dat er binnenkort iets professionelers komt. Er wordt aan gewerkt.

5. Een paar keer per jaar heeft de Ludgerkring een samenspraak met de locatieraad van Wichmond, samen met ook pastoor F. Hogenelst. De locatie heeft een eigen verantwoordelijkheid. Daar waar de Ludgerkring iets kan betekenen i.v.m. Ludger, zal dat zeker aangeboden worden.

6. Zaterdag 31 augustus kwamen leden van de Bruderschaft uit Essen-Werden (foto) op bezoek in Zelhem. Het bijzondere was dat ze hier op de fiets kwamen, zoals ook met de translatio zondag 20 mei 2012. Ze komen dan met de trein naar Emmerich en vandaar nemen ze de fiets. Uiteraard werd het Ludgerkerkje bezocht en nadien hebben zij nog gezellig iets gedronken op een terras op de Markt in Zelhem, tegenover de Lambertikerk.