Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Naar www.ludgerkring.nl
Open Monumentendagen 2013

Zaterdag 14 en zondag 15 september waren ook in de gemeente Bronckhorst de Open Monumentendagen. Er was dit jaar een uitgebreid programma, met daarbij ook een heel verzorgd boekwerkje. Men kon kiezen uit vele activiteiten, o.a. uit een fiets- en autotocht met de titel “In het spoor van Ludger”.

Fiets- en autotocht “In het spoor van Ludger”:
De fiets- en autotocht ging van het monument bij den Elter via Wichmond, Hengelo en het Ludgerkerkje in Zelhem naar museum Smedekinck eveneens in Zelhem of andersom. In het genoemde boekwerkje stond de route beschreven, met daarbij de nodige uitleg van wat men onderweg kon bekijken, m.n. de aan Ludger gerelateerde bezienswaardigheden:
- het monument bij den Elter
- de Willibrorduskerk in Wichmond (foto)
- het Ludgerusgebouw naast de kerk
- het Widapamonument in Hengelo (foto)
- het Ludgerkerkje in Zelhem

Begin- en eindpunt:
Het eindpunt (of beginpunt) was het museum Smedekinck. Daar is een permanente expositie over Ludger, naast vele andere bezienswaardigheden. Naast het onderdeel van Ludger is er aandacht voor de geschiedenis van de Lambertikerk. Dat sluit goed aan bij wat Ludger tot stand bracht. In Smedekinck kwamen kloosterlingen van Ludgers’ klooster in Werden (Ruhrgebied) jaarlijks pacht ophalen, omdat de boerderij in die tijd (late middeleeuwen) een leengoed was van dat klooster.

Geringe belangstelling:
Alles was prima voorbereid, met name ook door Harrie Somsen. Mensen van de Ludgerkring stonden bij het monument om het boekje met de route erin aan te bieden en om nog nadere uitleg te geven, zaterdag en zondag, iemand voor de middag en iemand na de middag. Jammer dat de belangstelling gering was.