Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Naar www.ludgerkring.nl
Ludgerfeest met processie in Essen-Werden

Zondag 1 september op weg, Annie en ik, naar Essen-Werden om deel te nemen aan het jaarlijkse 'Fest der Umtragung der Gebeine des heiligen Liudger'. Op tijd vertrokken met drie kwartier als onze gebruikelijke extra marge om op tijd aan te komen. Die bleken we nodig te hebben.

Het vertrouwde laatste stuk Autobahn (A 40) bleek afgesloten. Gauw doorgereden en de tomtom ingeschakeld, maar ook de volgende (A 52) bleek dicht. Tja, hoe kwam Ludger eigenlijk in Werden? Toen waren er geen Autobahnen. Dat bracht ons op het idee niet de snelste route te kiezen, maar de kortste, waarop de navigator ons over deels kronkelige weggetjes van dorp tot dorp in Werden bracht. Leek de tocht toch nog een beetje op die van Ludger, op die navigator na. De tijdsmarge volledig opgebruikt, maar nog net op tijd liepen we iets voor tienen de Basiliek binnen voor het Pontifikalamt, waar het voller leek dan anders, wat de feestelijkheid van de viering verhoogde. Veel begroetingen, in het bijzonder van de hoofdcelebrant, de aartsbisschop van Luxemburg, Jean-Claude Hollerich. Een mooie preek, niet defensief maar oproepend tot het zoeken naar eigentijdse nieuwe mogelijkheden, zoals Ludger het in zijn tijd deed: “Wir brauchen Leute wie Liudger”.

Het eind van de mis was het begin van de processie waarin de prachtige schrijn met het gebeente van Ludger vanuit de basiliek werd rondgedragen door Werden. Met de Ludgerprocessie komt Werden al sinds 1128 een gelofte van de toenmalige abt na, die inhield dat Werden uit dankbaarheid voor het afweren van een hongersnood door Ludger elk jaar zijn gebeente in processie zou ronddragen.

Na afloop de ontvangst van de kerkgangers voor een lunch in het nabijgelegen Mariengymnasium. Maar daar ging het niet alleen om, het elkaar weerzien en bijpraten bleek ook dit jaar weer minstens zo belangrijk.
Gerard Bomers.