Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Volgende pagina
Langs het Ludgerpad: Zieuwent.

De St.-Werenfriduskerk in Zieuwent wordt de kathedraal van de Achterhoek genoemd. Deze niet officiële titel kan het imposante bouwwerk langs het Ludgerpad met ere dragen.
Het interieur van de kerk heeft krachtig weerstand geboden aan de kerkelijke modegrillen in de jaren ‘60 en ‘70. Beter gezegd, de inwoners en herders van Zieuwent wisten wat religieuze kunst en erfenis betekenden en waren gelukkig weerbarstig. Bijna alles is vervaardigd door F.W. Mengelberg en grotendeels bewaard gebleven.


Van ver torent het kerkgebouw boven de oude tien lange, aaneengesloten en kronkelende kerkpaden. Die paden vormen de oude routes over het boerenland naar het Godshuis. Het netwerk van paden is in ere hersteld en wordt onderhouden door vele vrijwilligers. Alle te voet of per fiets daarom goed begaanbaar. Een prachtig behouden erfgoed.
De kerk is een grote driebeukige neogotische kruisbasiliek uit 1898-1899. Architect was J.W. Boerbooms (Arnhem 1849- Scheveningen 1899). Hij was leerling van P.J.H. Cuypers en onderging de invloed van A. Tepe en zijn Nederrijnse gotiek. Het is Boerbooms laatst gebouwde kerk en wat voor een!
Stemmig licht valt door de glas-in loodramen in de zijbeuken. Die zijn van de Utrechter H.L.D. Kocken (1882-1955). De ramen in het priesterkoor waren van dezelfde kunstenaar. Deze moesten in 1958 echter worden vervangen door glas-in-loodramen van H. Schifferstein (Maastricht 1920 - De Bilt 1970?).
St.-Ludger, bode van Christus in de Achterhoek en blijkbaar helder aanwezig in de memorie van Zieuwent, kreeg in de reeks ook een plaats. Daar zijn links de ramen van St.-Ludger en St.-Werenfridus, rechts St.-Martinus en St.-Bonifatius. Centraal het raam van Christus als albeheerder, waaronder Geboorte, Doop in de Jordaan en Longinus met Christus aan het Kruis.
Zieuwent, de kerkpaden en het Rijksmonument St.-Werenfridus langs het Ludgerpad zijn een bezoek waard. Terrasjes in het dorp veraangenamen een verblijf. Hans de Graaf.
Bronnen: Erfenis voor vandaag en morgen, R.-K. Kerken in de Achterhoek; J.A.Chr. de Graaf e.a.; Aalten 2009.
Website: Rijksmonumenten.nl; Alle Rijksmonumenten van Nederland.