Nieuwsbrief 4, Ludgerkring Oost Gelderland Naar www.ludgerkring.nl

De nieuwsbrief is de elektronische opvolger van de gedrukte Ludgerperiodiek. De vorige nieuwsbrieven zijn nog na te lezen op deze site. Zie nieuwsbrieven

De stichting Ludgerkring Oost Gelderland stelt zich ten doel het bestuderen en levend houden van de historische en culturele betekenis van Liudger die leefde van 742-809 in Oost Gelderland en Nordrhein Westfalen.
Het adres van de stichting is Eckhorsterstraat 8, 7021 KV Zelhem.


Jaarlijks Ludgerfeest met processie in Essen
Zoals elke jaar, ook nu weer het jaarlijkse Ludgerfeest in Essen-Werden op de eerste zondag van september, zondag 6 september. Als je dit niet een keer hebt meegemaakt, is er moeilijk een voorstelling van te maken. We kennen in Nederland ook wel processies, maar niet zo groots opgezet als daar. Het begint wel vroeg, nl. om 10.00 uur, met een eucharistieviering in de Ludgerusbasiliek. Dit jaar gaan daarin voor de Apostolische Nuntius van Duitsland, Dr. Nikola Eterovic en de bisschop van Essen, Dr. Franz-Josef Overbeck.
Lees verder


Ludger op TV-Gelderland.
TV-Gld gaat een nieuwe serie uitzenden, nl. Ridders van Gelre. Men wil de verhalen uit het Gelderse verleden boven water krijgen, het wordt een serie van 16 uitzendingen. De derde uitzending gaat over Ludger. Die is op maandag 14 september van 18.20-18.50 uur.
Lees verder


Het Ludgerkerkje in Zelhem.
In Zelhem staat bij het streekmuseum 't Smedekinck (een oude pachtboerderij van het klooster te Werden) een replica van het Ludgerkerkje zoals dat er in plm. 800 uitgezien kan hebben. Om meer aandacht voor Ludger en het kerkje te krijgen, is er een overleg geweest tussen de stichtingen van het museum 't Smedekinck, het Zelhems Erfgoed, de Ludgerkring Oost-Gelderland en de werkgroep het Ludgerkerkje. Het beheer en de exploitatie ligt bij het museum 't Smedekinck, het onderhoud is in handen van het Zelhems Erfgoed.
Lees verder


Boeken naar museum Smedekinck in Zelhem.
De Ludgerkring heeft de afgelopen jaren een flink aantal boeken verzameld over Ludger. Deze staan nu bij een van de leden thuis in zijn boekenkast. Henk Lieftink heeft een lijst gemaakt van alle titels en schrijvers. Er is in Nederland geen grotere verzameling boeken over Ludger dan deze. De Ludgerkring heeft lang gezocht naar een betere plaats, meer toegankelijk voor belangstellenden. In goed overleg gaan nu de boeken naar museum Smedekinck.
Lees verder



Der Baumberger Ludgerusweg.
Op 21 augustus is op het terrein van de abdij Gerleve de "Baumberger Ludgerusweg" officieel geopend. Het wandelpad heeft als motto: "Wandern in der Spur des Glaubens, die der Hl. Ludgerus gelegt hat". Het pad loopt van Coesfeld tot Tilbeck (15 km westelijk van Münster).
De Ludgerkring was bij deze opening aanwezig. Een prima gelegenheid om enkele mensen te spreken over een toekomstige verbinding van het Achterhoekse Ludgerpad (Zutphen-Aalten) met deze Baumberger Ludgerusweg. Er is veel belangstelling voor zo'n uitbreiding van de twee Ludgerpaden. Maar er is nog veel te doen!
Lees verder


Langs het Ludgerpad: Zieuwent.
De St.-Werenfriduskerk in Zieuwent wordt de kathedraal van de Achterhoek genoemd. Deze niet officiële titel kan het imposante bouwwerk langs het Ludgerpad met ere dragen. Het interieur van de kerk heeft krachtig weerstand geboden aan de kerkelijke modegrillen in de jaren ‘60 en ‘70. Beter gezegd, de inwoners en herders van Zieuwent wisten wat religieuze kunst en erfenis betekenden en waren gelukkig weerbarstig. Bijna alles is vervaardigd door F.W. Mengelberg en grotendeels bewaard gebleven.
Lees verder


Boodschap van Paus Franciscus aan Nederland.
Toen Ludger vanwege de inval der Saksen rond 785 zijn kerkgebied Oostergo (Dokkum) moest verlaten, besloot hij naar Rome te reizen. Hij wilde zich op zijn toekomst bezinnen. Een soort retraite dus.
Zo ging Koos Smits, priester van de Ludgerusparochie te Utrecht met 1000 priesters uit de hele wereld in juni 2015 voor een retraite naar Rome. Van het thema zou Ludgerus gesmuld hebben: “Geroepen tot Heiligheid om te Evangeliseren”.
Lees verder




Plan voor Ludgertuin in Vierakker.
Binnen de Vierakkerse geloofsgemeenschap wordt hard gewerkt aan een Ludgertuin. Weliswaar nog niet daadwerkelijk met de schop in de hand en de hand aan de ploeg, maar wel op de tekentafel van de plaatselijke hovenier.
Lees verder