Prof. dr. Han van Krieken

Prof. dr. J.H.J.M. (Han) van Krieken is rector magnificus van de Radboud Universiteit.

Han van Krieken (1956) is patholoog en gespecialiseerd in ziekten van het spijsverteringskanaal en in bloedziekten, vooral lymfeklierkanker. Zijn onderzoek heeft geleid tot betere diagnose van kanker en nieuwe inzichten in het proces van uitzaaiing.

Sinds 1999 is Van Krieken verbonden aan de Radboud Universiteit. Eerst als hoogleraar Tumorpathologie en vanaf 2004 als hoogleraar Pathologie. In 2009 werd hij voorzitter van het Radboudumc Centrum voor Oncologie dat onder zijn leiding in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend instituut binnen het vakgebied. Daarnaast was hij president van de Europese Vereniging voor Pathologie (2013-2015), managing editor van Virchows Archiv (2010-2015) is hij nog altijd chief editor van de Journal of Hematopathology. Voor zijn komst naar Nijmegen werkte hij onder meer voor National Cancer Insitute in Bethesda (USA), het Institut für Pathologie in Kiel (Duitsland) en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Internationaal
Van Krieken maakt deel uit van verschillende nationale en internationale gremia. In 2011 trad hij toe tot de Duitse Nationale Academie der Wetenschappen Leopoldina en in 2014 tot de Academia Europaea. Daarnaast is hij verkozen tot honorair lid van de Royal College of Pathology. Van Krieken werd in 2019 door het internationale medisch tijdschrift The Pathologist gekozen in de Top 100 Power List van invloedrijke pathologen.