Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Volgende pagina
Langs het Ludgerpad: 't Klooster.

Dwars door de Achterhoek loopt van Zutphen naar Aalten het Ludgerpad. Twee kilometer van het glooiende Aalten ligt het vestingstadje Bredevoort. Ten NW van het stadje voert de Kloosterdijk de wandelaar naar de buurtschap ’t Klooster. Daar lag ooit een godshuis van de Moderne Devotie: ‘Het huis van de gelukzalige Maria in Nazareth’. De Moderne Devotie met Geert Grote (1340-1384) als inspirator ontstond in de IJsselsteden. Vanuit de broeders en zusters van het gemene leven ontstonden kloosters. Op het hoogtepunt van die beweging meer dan honderd.

Klooster Nazareth werd in 1429 in de ‘Eremus in Aquis’ (de woestenij tussen de wateren) in bittere armoede rechtstreeks gesticht door het hoofdklooster Windesheim bij Zwolle. Toen het daar aan de rand van een grote heide vaste grond had gekregen, werd in 1472 een kloosterkerk gebouwd met maar liefst elf altaren. Een van de zijaltaren was gewijd aan St. Ludger. Daarmee werd een verbinding gelegd met Münster en zijn eerste bisschop. De streek lag immers toentertijd in het bisdom van St. Ludger.
Het klooster Nazareth, ook genoemd Schaer naar de grote Schaersheide waarop het lag, overleefde de verovering van Bredevoort door Prins Maurits niet (1597). Het kloosterlandschap is echter uniek. Het herbergt nog de sporen van de noeste arbeid van de laatmiddeleeuwse kloosterlingen: visvijvers, gedeelten van de omwalling, restanten van de gracht die om het kloostergebied van 118 ha lag. Een beeldje van een kloosterling op een driehoekje herinnert aan wat eens was. Een informatiebord laat de plattegrond van het verdwenen kloostercomplex zien. Voor diepere gedachten in stilte is een bankje, ook geschikt om even op adem te komen. Verderop ligt het Kloosterbos. Voorbij een bocht liggen aan weerzijden twee verlande grote vijvers. De watermolen stond hier. Het bos verkennen en op zoek gaan naar de kluizenaarsplek kan ook. Trek dan wel goede schoenen of laarzen aan. De drassige gronden bevatten klei, waarmee eens de kloosterlingen hun tehuis bouwden.
Teruggekeerd in het pittoreske Bredevoort zet de stilte zich voort.

Hans de Graaf.
Foto: Hoge wal door de kloosterlingen aangelegd.