Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Volgende pagina
Der Baumberger Ludgerusweg.

Op 21 augustus is op het terrein van de abdij Gerleve de "Baumberger Ludgerusweg" officieel geopend. Het wandelpad heeft als motto: "Wandern in der Spur des Glaubens, die der Hl. Ludgerus gelegt hat". Het pad loopt van Coesfeld tot Tilbeck (15 km westelijk van Münster).

Voorafgaand aan de opening spraken de abt, de district beheerder, twee burgemeesters en de dominee en een priester van Billerbeck. Abt Laurentius Schlieker zei onder meer: "Ludger was een wandelaar uit missie". "Hij ging niet voor het resultaat, maar deed de goede dingen die op zijn weg kwamen".
Heinz Öhmann, burgemeester van Coesfeld, haalde Plato aan, die de natuur zag als een directe werking van God. "Ludger is zeker in Coesfeld geweest, vermoedelijk nooit in Tilbeck. Maar de sporen van het geloof dat hij bracht zijn wel degelijk ook in Tilbeck aangekomen".
Op de foto hierboven het openen van de Ludgerusweg. Helemaal rechts staat Josef Räkers, de grote coördinator van het project.

Zie ook: http://www.baumberge-touristik.de
De Ludgerkring was bij de opening aanwezig. Een prima gelegenheid om enkele mensen te spreken over een toekomstige verbinding van het Achterhoekse Ludgerpad (Zutphen-Aalten) met deze Baumberger Ludgerusweg. Er is veel belangstelling voor zo'n uitbreiding van de twee Ludgerpaden. Maar er is nog veel te doen. Men is 5 jaar bezig geweest met vergaderen over de Baumberger Ludgerusweg, voordat men met de daadwerkelijke uitvoering kon beginnen!