Terug naar het overzicht van de nieuwsbrief Volgende pagina
Jaarlijks Ludgerfeest met processie in Essen.

Zoals elke jaar, ook nu weer het jaarlijkse Ludgerfeest in Essen-Werden op de eerste zondag van september, zondag 6 september. Als je dit niet een keer hebt meegemaakt, is er moeilijk een voorstelling van te maken. We kennen in Nederland ook wel processies, maar niet zo groots opgezet als daar. Het begint wel vroeg, nl. om 10.00 uur, met een eucharistieviering in de Ludgerusbasiliek. Dit jaar gaan daarin voor de Apostolische Nuntius van Duitsland, Dr. Nikola Eterovic en de bisschop van Essen, Dr. Franz-Josef Overbeck.

Na deze viering is er een grootse processie, waarbij de relieken van Ludger in de fraai versierde schrijn worden meegedragen. Dat wordt gedaan door leden van diverse Ludgerkringen uit Duitsland; in het verleden hebben wij er ook wel eens onze schouders onder gezet. Tijdens de route door de straten van Essen-Werden wordt stil gestaan bij de evangelische kerk; daar is een korte vesper.
Tijdens deze tocht wordt er gebeden en gezongen. Er is een fanfare die dit alles weer onderbreekt en opluistert. Er zijn mensen met diverse uniformen, ook bruidjes op hun zondags. Tot slot komt de Ludgerschrijn terug in de basiliek; daar is een korte gebedsdienst tot slot, met de zegen van het Allerheiligste.
Hierna is er een gastvrije ontvangst in het Mariagymnasium, vlakbij de kerk. Er is daar altijd lekkere soep, te kiezen uit twee smaken. Met daarbij altijd vele soorten “Kuchen mit Kaffee”! Uiteraard gaat het daar om de contacten. Het is elk jaar weer een weerzien van vele bekenden, zoals mensen uit Essen zelf, Münster en Billerbeck, soms ook van bekenden uit Zele bij Gent, alwaar ook een Ludgeruskerk is.
Mensen die belangstelling hebben mee te gaan of meer informatie willen betreffende deze dag, zij nemen contact op met de secretaris van de Ludgerkring, walter.rovers@planet.nl.