Nieuwsbrief 11, Ludgerkring Oost Gelderland

Naar www.ludgerkring.nl


De vorige nieuwsbrieven zijn nog na te lezen op deze site. Zie nieuwsbrieven
De stichting Ludgerkring Oost Gelderland stelt zich ten doel het bestuderen en levend houden van de historische en culturele betekenis van Liudger die leefde van 742-809 in Oost Gelderland en Nordrhein Westfalen.
Het adres van de stichting is Eckhorsterstraat 8, 7021 KV Zelhem.


Viering in Vierakker i.v.m. sterfdag van Ludger


Ludger leefde van 742 tot 809 en zijn sterfdag was 26 maart 809 te Billerbeck. Om die reden is er in Billerbeck al in de 11-e eeuw een kerk gebouwd en stond er in 1730 een kapel op de plaats waar hij in 809 gestorven is. Uiteraard wordt in Billerbeck deze dagen uitgebreid stil gestaan bij zijn dood.
Ook in Vierakker is er sinds enkele jaren op of rond die dag een vesper, dit jaar op zijn sterfdag zelf, dinsdag 26 maart om 19.00 uur. Waarom in Vierakker? Sinds 20 mei 2012 is daar in de kerk, de Willibrorduskerk, een reliek van de heilige Ludger, met daarbij een officiële oorkonde van het aartsbisdom!

Lees verder



Ludgerpad 2: van de IJssel naar Utrecht.


Aan de IJssel bij Wichmond staat een mooi Ludgermonument, dat terecht even transparant is als het Evangelie dat de Utrechtse missionaris Ludgerus naar Gelderse en Saksische streken bracht. Het monument vormt letterlijk en figuurlijk een waterscheiding, niet alleen voor de Evangelische ondernemer uit Utrecht toen hij in de 8e eeuw overstak naar het oosten, maar ook voor zijn enthousiaste liefhebbers van de 21e eeuw uit het Utrechtse en het Achterhoekse.

Lees verder



Ludgerlid ontvangt prijs voor dialectwoordenboek


Het elfde deel in de reeks woordenboeken van het Achterhoeks en Liemerse dialect is gekozen tot beste streekboek uit 2018. De prijs is een initiatief van de Dialectkring Achterhoek & Liemers.
De verkiezing wordt jaarlijks gehouden door het Erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers in Doetinchem. Het boek "De Weerld C" is samengesteld door Lex Schaars en ons mede Ludgerkringlid Henk Lieftink

Lees verder



Ludger (742-809), Bode, Zwerver en Vreemdeling - een confrontatie tussen twee culturen


Het document ‘Ludger (742-809) Bode, Zwerver en Vreemdeling, een confrontatie tussen twee culturen’ beschrijft een drieledig project dat de Ludgerkring en het Ludgercomité proberen van stapel te krijgen. Het is eind 2018 geschreven, maar we zijn eigenlijk al vrij lang met het project bezig. In de Nieuwsbrief las u daar nog niets over: er bestond te grote onzekerheid over de haalbaarheid van de plannen, met name de financiële kant ervan. Zekerheid is er ook nu niet, maar we zijn een stuk optimistischer geworden.

Lees verder



Tentoonstelling van de Münsterse domschat in Museum Catharijneconvent te Utrecht.


Al meer dan duizend jaar lang worden in de Paulusdom van Münster kostbare voorwerpen bewaard, gemaakt van edele metalen en rijk bezet met edelstenen. Er is nu in Utrecht een tentoonstelling van een groot aantal kostbare stukken uit die kerk.

Lees verder



Beschrijving van de power point-lezing over het Leven en optreden van Ludger


Lezing door Dirk Otten op 15 januari 2019 te Warnsveld, georganiseerd door de Historische vereniging Zutphen.
Dr. Dirk Otten was (mede)auteur van boeken en vele publicaties. Een van zijn laatste boeken is evenals de titel van deze lezing: Ludger, woorden en daden, uitgegeven bij Van Warven, mei 2017, paperback, 140 pagina’s, € 14,90. In een commentaar staat: “In dit boek wordt Ludger ontdaan van geromantiseerde en vrome verdichtsels. Het boek beschrijft de levensechte Ludger: kloosterling, wetenschapper, auteur, missionaris, leraar en abt, die zich na enig verzet liet wijden tot de eerste bisschop van Münster.”

Lees verder