Nieuwsbrief 7, Ludgerkring Oost Gelderland Naar www.ludgerkring.nl

De nieuwsbrief is de elektronische opvolger van de gedrukte Ludgerperiodiek. De vorige nieuwsbrieven zijn nog na te lezen op deze site. Zie nieuwsbrieven

De stichting Ludgerkring Oost Gelderland stelt zich ten doel het bestuderen en levend houden van de historische en culturele betekenis van Liudger die leefde van 742-809 in Oost Gelderland en Nordrhein Westfalen.
Het adres van de stichting is Eckhorsterstraat 8, 7021 KV Zelhem.


26 maart, de sterfdag van Ludger.
Ludger stierf 26 maart 809 in Billerbeck. Voor heiligen, zoals Ludger, is zo’n sterfdag tegelijk ook een “geboortedag”, geboorte naar een nieuw en eeuwig leven. Toevallig valt dit jaar deze dag op een zondag. In Vierakker en in de Ludgerparochie in Aalten/Lichtenvoorde wordt dat gevierd, in Wichmond zelfs binnen en buiten de kerk.
Lees verder
Opening van de Ludgertuin in Vierakker.
Op 26 maart wordt na de vesper de Ludgertuin bij de Willibrorduskerk geopend. Dat zal rond 15:45 uur zijn. Eerder heeft Vierakker een beeld van Ludger kunnen verkrijgen. Misschien moeten we spreken van bemachtigen. Een hele prestatie. Om het in bezit te krijgen, maar ook om het naar de Achterhoek te vervoeren !
Lees verder

Ludgerdag, zaterdag 17 juni 2017.
De Ludgerkring wil een Ludgerdag organiseren op zaterdag 17 juni a.s. Het plan is om met belangstellenden uit diverse plaatsen naar Ludgerplaatsen in Duitsland te gaan: via Gerleve naar Billerbeck en daarna naar Essen-Werden in het Ruhrgebied. U kunt zich nu al aanmelden.
Lees verder
Langs het Ludgerpad: 't Klooster.
Dwars door de Achterhoek loopt van Zutphen naar Aalten het Ludgerpad. Twee kilometer van het glooiende Aalten ligt het vestingstadje Bredevoort. Ten NW van het stadje voert de Kloosterdijk de wandelaar naar de buurtschap ’t Klooster. Daar lag ooit een godshuis van de Moderne Devotie: ‘Het huis van de gelukzalige Maria in Nazareth’. De Moderne Devotie met Geert Grote (1340-1384) als inspirator ontstond in de IJsselsteden. Vanuit de broeders en zusters van het gemene leven ontstonden kloosters. Op het hoogtepunt van die beweging meer dan honderd.
Lees verder

Foto: Beeld van een kanunnik van Windesheim in het kloostergebied.

Bezoek aan museum Smedekinck in Zelhem en het Ludgerkerkje.
Ludger heeft een band met museum Smedekinck in Zelhem. De boerderij Reuterink, waarbij het museum gevestigd is, behoorde na Ludgers dood tot het klooster in Essen-Werden. Jaarlijks werd er daarom ook “rente” opgehaald, in de vorm van goederen. Bij de opening van het museum in 2007 kreeg de toen aanwezig "Ludger" daarom symbolisch honing aangeboden door het bestuur.
Lees verder



De Gans, de Zwaan en de Duif.
Sprookjesachtige werkelijkheid.
Het klinkt als een sprookjestitel: “de Gans, de Zwaan en de Duif”. Onder deze titel zou een creatief schrijver ongetwijfeld een prachtig sprookje kunnen schrijven met een wijze moraal. Maar hier is het de titel boven een bloedserieus hoofdstuk uit de geschiedenis, waar inderdaad rijkelijk veel bloed gevloeid heeft. Maar goed, laten wij de drie vogels maar eens gaan beschrijven.
Lees verder